Tarieven PCR-testen met Non-COVID document
☝Op dit moment hoge kortingen, Boek Vandaag je test!☝
Coronatest kinderen

Kind laten testen op corona, wanneer GGD of Zelftest?

Het lijkt erop dat kinderen minder snel corona krijgen, maar dat betekent niet dat kinderen geen corona kunnen krijgen en het bovendien kunnen verspreiden. Om te voorkomen dat kinderen ongemerkt corona hebben en het verspreiden is het soms ook nodig om kinderen een coronatest te laten doen. Wanneer en hoe lees je hier. 

Kinderen met coronaklachten testen

Als een kind van 4 tot en met 12 jaar coronaklachten heeft moet het kind thuisblijven en zich laten testen. Dat is het geval bij deze klachten:

 • Verkoudheidsklachten. Hieronder verstaan we een loopneus, niezen, pijn in de keel en neusverkoudheid.
 • Ernstige coronaklachten. Waaronder hoesten, benauwdheid, kortademigheid, verhoging tot 38 graden Celcius, koorts vanaf 38 graden Celcius, en niets meer ruiken of proeven. 

Neem altijd contact op met de huisarts als een kind ernstig ziek is. Voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar geld dat ze bij milde klachten nog naar de opvang mogen maar thuis moeten blijven als ze ernstigere klachten hebben. Deze kinderen mogen getest worden als de ouders dat willen, zowel thuis als bij de GGD, het is echter niet verplicht. Kinderen vanaf 13 jaar moeten bij klachten thuis blijven en zich laten testen. Als een kind binnen 8 weken na een positieve test weer klachten krijgt dan hoeft een kind niet opnieuw getest te worden.  

Andere redenen om te testen

Als een kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona dan is het ook verstandig om te testen, en bij schoolbezoek is het ook aan te raden. Maar, er zijn nog veel meer redenen waarom kinderen een test zouden moeten doen. We zetten de redenen voor testen hier op een rijtje:

Zelftest of GGD-coronatest voor kinderen?

 • Als een huisgenoot van het kind corona heeft – In dit geval moet het kind 10 dagen vanaf het laatste contact in quarantaine. Als het kind op dag 5 een coronatest bij GGD teststraat doet en die negatief is, dan mag het kind uit quarantaine. 
 • Als een kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona – Als een kind in de afgelopen 24 uur minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter van iemand is geweest die corona heeft, moet een kind een test doen bij de GGD of thuis en thuisblijven tot de uitslag bekend is.
 • Als een kind van 12 jaar of ouder uit een zeerhoogrisicogebied komt – Dit zijn de gebieden die door de overheid de kleurcode rood of oranje hebben gekregen. Als kinderen uit een dergelijk gebied terugkomen moeten ze 10 dagen in quarantaine en op de 5e dag een test doen waarmee de quarantaine verkort kan worden. 
 • Kinderen in groep 6, 7, en 8  van de basisschool, speciaal onderwijs, het voortgezet (speciaal) onderwijs, MBO, HBO en Universiteit – Deze kinderen worden opgeroepen om twee keer per week een zelftest te doen. Deze wordt door de onderwijsinstelling aangeleverd.
 • TestenVoorToegang – Voor kinderen vanaf 13 jaar geldt dat ze net als volwassenen een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor een bezoek aan de horeca, evenementen of culturele activiteiten zoal het theater of de bioscoop. Als een kind geen herstelbewijs heeft of niet gevaccineerd is moet een test gedaan worden via TestenVoorToegang.nl.  Voor kinderen van 6 tot 12 jaar wordt aangeraden een zelftest te doen. 
 • Hertest – Als een kind een zelftest heeft gedaan en die blijkt positief te zijn dan heeft een kind waarschijnlijk corona. Ondanks de betrouwbaarheid van een zelftest is het belangrijk om ook een test te doen bij het GGD. 

Testafspraak maken

Als je kind een test nodig heeft van het GGD dan kun je een afspraak maken via 0800-1202 of +31 85 0659063. Heb je een test nodig vanwege contact met iemand met corona dan zal het GGD je vertellen hoe dat in zijn werk gaat. Per leeftijd zijn er verschillende manieren om een afspraak te maken. Dit zit als volgt:

Prijzen Sneltest en PCR-test met Non-COVID document
☝Nu korting, Koop Vandaag!☝
 • Kinderen tot 7 jaar – Testafspraak plannen via 0800-1202. De GGD neemt mee tijd voor deze tests.
 • Kinderen van 7 tot 12 jaar – Ouders of verzorgers kunnen een afspraak maken via 0800-1202 of met de DigiD van het kind.
 • Kinderen van 12 jaar tot 16 jaar – Ouders of verzorgers kunnen telefonisch of online een afspraak maken, de kinderen moeten wel zelf aan de lijn komen om toestemming te geven. Vanaf 14 jaar moeten kinderen als ze via DigiD een afspraak willen maken moeten ze zelf inloggen omdat ouders de DigiD niet mogen gebruiken. 
 • Kinderen van 16 en 17 jaar – Ouders of verzorgers mogen wel bellen voor een afspraak, maar het kind moet ook aan de lijn komen. Kinderen in deze leeftijd moeten zelf inloggen via DigiD als ze deze manier willen gebruiken. 

Uitslag

Als je een afspraak hebt gemaakt via de telefoon duurt het langer voordat je de uitslag binnen hebt dan met DigiD. Als ouder kun je die voor je kind aanvragen als ze die nog niet hebben. Het is beter om dit direct te doen zodat je de DigiD in huis hebt als het nodig is. Het duurt namelijk 3 werkdagen voor een DigiD binnen is. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zelf een DigiD aanvragen. 

Andere manier van testen voor kinderen

GGD coronatest kinderen

Als volwassene is het testen op corona al niet zo prettig, kinderen vinden het vaak nog vervelender en kunnen er bang voor zijn. Om die reden trekt de GGD meer tijd uit om jonge kinderen (tot 7 jaar) te testen, zodat ze iets meer op hun gemak zijn. Naast die extra tijd wordt er sinds maart 2021 ook anders getest bij kinderen. Voor kinderen word de mid-turbinatie bemonstering methode gebruikt. Dat betekent simpelweg dat het wattenstaafje minder diep in de neus gebracht wordt. Slechts 1 tot 2 centimeter in plaats van 4 tot 7 cm. Deze manier is wel iets minder betrouwbaar, daarom wordt er bij kinderen ook een keelswab afgenomen. Deze manier van testen wordt gebruikt bij kinderen tot 13 jaar. 

Kinderen geruststellen

Om te zorgen dat een kind niet in paniek raakt of bang wordt is het belangrijk om een kind gerust te stellen voor de test. Dit kun je doen door met het kind heel duidelijk de procedure door te nemen zodat een kind precies weet waar het aan toe is. 

Scroll naar top